Voordat het woord ‘personal computer‘ bestond kwam je ze alleen tegen in laboratoria en in de ‘rekenkamers’ van multinationals en overheids instellingen. Voor het grote publiek was dit eigenlijk een totaal onbekende wereld waarvan je af en toe alleen iets in de krant kon lezen.

Heel voorzichtig beginnen de eerste pioniers met het aanbieden van een kleine, compacte computer, voor de hobbyist natuurlijk, om deze vaak via lokale winkels te verkopen (om met dat geld weer de volgende serie te kunnen bouwen, natuurlijk.) En daar zien we dan ook voor het eerst het woord ‘personal computer’ verschijnen.

Van enige standaard, of gebruikersvriendelijkheid, is nog helemaal geen sprake en iedereen probeert door zelf software te schrijven uit te vinden hoe zo’n ding nou het beste gebruikt kan worden. Dat gold zeker ook voor ons, menige nacht werd doorgebracht achter een rood (of groen) opgloeiend TV scherm en door veel te proberen en vooral fouten te maken leerden we onszelf ‘alles’ wat er te leren was.

Ook onze vrienden Steve & Steve (Wozniak en Jobs) beginnen in hun garage te knutselen en komen al snel met hun eerste geesteskind.

1976 – Apple I

En als dit kant-en-klaar product niet helemaal je smaak is, dan kun je altijd nog kiezen voor het ‘bouwpakket’.

Een écht groot succes is het nooit geworden, maar het heeft wel de weg voorbereid naar de eerste grote doorbraak en een kennismaking met het grote publiek.

1984 – Apple MacIntosh

… Maar was dit dan ook de eerste computer die je zelf kocht ? wordt mij nog wel eens gevraagd.
Nee, dan moet ik je helaas teleurstellen, want die eer komt toe aan >deze kanjer< ruim 4 jaar voor de introductie van de Mac.

Maar met de introductie van de Mac, is onze interesse definitief gewekt, en duurt het niet lang voordat we dagenlang achter het scherm zitten en de Mac van binnen en buiten leren kennen, bedienen en gebruiken.

Dat is inmiddels ruim 30 jaar geleden, en vandaag helpen we iedereen graag die vragen of problemen heeft met zowel de huidige generatie Mac’s maar ook als je een ‘wat oudere’ Mac hebt ben je nog steeds van harte welkom.

And the rest is History as they say …. Jollymac !

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *